lauantai 7. heinäkuuta 2012

Opeopiskelijan kesätyöt

Minulta kysyttiin seuraavaa: "Nyt kun kesä on menossa ja meillä opeopiskelijoilla on lomat, niin mitkä voisi sun mielestä olla hyviä kesätyöpaikkoja opeksi opiskeleville? Kun ne koulutkin on kiinni ja kesällä olis hyvää aikaa kartuttaa arvokasta kokemusta! :) Ainakin siis jotkut kesäleirit, lastenkodit jne varmaan, mutta oletko törmännyt joihinkin kivoihin ideoihin? :)"


Kiitos kysymyksestä! Vastailen siihen nyt ihan erillisellä postauksella sen takia, että näin nekin, joilla on minua parempia ideoita opeopiskelijoiden kesälomanviettoon, voivat vastailla. 

Itse en tehnyt mitään opiskelualaani risteävää kesätyötä ihan viimeistä kesää (kesää 2011) lukuunottamatta. Nautin siitä, että sain mennä kesätyöhön jonnekin aivan muualle ja tehdä jotain, missä ei tarvinnut olla samalla tavalla vastuussa muista ihmisistä kuin nykyisessä työssäni. Sai vaikka koko päivän kulkea kuulokkeet päässä ja kuunnella musiikkia puhumatta kenellekään. Kohtuullinen palkkaus toki vaikutti myös siihen, miksi tein opiskelukesäni tehdastyötä. 

Opiskelukaverini sen sijaan työskentelivät juuri mm. kesäleireillä ja erilaisissa päivätoimintapisteissä (esimerkiksi kehitysvammaisten päivätoiminnassa). Näihin useimmat pääsivät joko ihan työvoimatoimiston sivuja tarkkailemalla, tuntemalla jonkun ihmisen, joka osasi heitä suositella tai ottamalla yhteyttä suoraan kuntaan. Viimeistä vaihtoehtoa suosittelen - ota selvää, kuka sinun kunnassasi hoitaa lasten/nuorten kesäleirejä ja ilmoita halukkuutesi. Yllättävän usea kaveri pääsi tätä kautta töihin! 

Suosittelen myös muille kuin erkkaopiskelijoille töitä joidenkin erityisryhmien kanssa. Tähän on kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että näille ryhmille pidetään enemmän leirejä, kursseja ja päivätoimintaa kuin ns. "normaaleille" lapsille. Toinen on se, että näin saa todella arvokasta kokemusta. Itse tein harjoittelupätkän aikuisten kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asuntolassa, ja kokemus oli todella avartava. Sain lisää tietoa, mutta myös kokemuksen siitä, että minä pärjään hommassa, jota en ole koskaan ennen tehnyt. 

Sellaiselle ihmiselle, jota eivät edellä mainitut vaihtoehdot kiinnosta, suosittelen yliopistolla käynnissä olevien tutkimusprojektien kartoittamista. Ota rohkeasti yhteyttä ja kysele, tarvitaanko jossain apua. Itse eksyin työskentelemään tuollaiseen projektiin graduni kautta viimeisenä opiskelukeväänäni. Moni taas tuli sinne töihin ihan vain sitä kautta, että oli kysynyt oikealta ihmiseltä, että onko mitään tekemistä. Myöhemmin harmitti se,etten ollut aiemmin tajunnut tuota mahdollisuutta. 

Tässä nämä omat vähänlaiset vinkkini. Onko lukijoilla lisää? Lisää saa toki kysyä myös, vastailen mielelläni!

2 kommenttia:

  1. Hei kiitos ! Tosi hyviä pointteja! Täytyy pistää mieleen :) Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Jos aikoo tulevaisuudessa työskennellä pienimpien, alkuopetusikäisten oppilaiden parissa, niin suosittelen lämpimästi myös päiväkoteja (joista osa on tietysti myös kesällä auki). Valmistuin itse juuri lastentarhanopettajaksi ja sivuaineenani suoritin esi- ja alkuopetuksen, mihin kuului kahden viikon harjoittelu ekaluokalla (ja opeopiskelijat olivat eskarissa päiväkodin puolella). Se oli yllättävän avartavaa! Näkee tavallaan mistä ne lapset menevät ja minne ne menevät - että lapsi on tosiaan se ihan sama lapsi, joka siirtyy tietyssä iässä yhtäkkiä aivan toisenlaiseen ympäristöön.

    Eli jos vain mahdollista, niin päiväkodit ovat hyviä kesätyöpaikkoja! :)

    VastaaPoista