lauantai 5. marraskuuta 2011

Nuori Opettaja eli NOPE-koulutus

Tutkailin sitä, millaisilla hakusanoilla blogiini löydetään. Yllättävimpiä olivat ehkä "kamalat oppilaat", "kamalat vanhemmat" ja "ärsyttävät oppilaat". En ole tietääkseni paljoa tällaisista asioista tarinoinut, mutta googlen haut toki tuovat jännittäviä tuloksia ;) Sen sijaan hakusanoilla "nuori opettaja" ja "NOPE" oli blogiini myös löydetty usein. Tästä sain inspiraation kirjoitella NOPE-koulutuksesta, joka siis minun osaltani on (valitettavasti) nyt jo takana päin.

Ihan ensimmäisenä: suosittelen. Suosittelen niillekin, jotka usein jäävät hivenen ulkopuolisiksi sellaisissa tilanteissa, joissa eivät tunne ketään ja vierastavat tuollaista "iloista luokanopetoimintaa" ja laululeikkejä. Minä nimittäin kuulun näihin ihmisiin, ja silti nautin koulutuksesta valtavasti.

Koulutus oli kaksipäiväinen, eli perjantaina aamulla aloitimme ja lauantaina iltapäivän puolella lopetimme. Perjantain olin siis pois koulusta ja suuntasin sen sijaan hivenen jännittäen kouluttautumaan. Viikonlopun saldona olivat seuraavat:

- Monen monta järjettömän hyvää ateriaa
- Ihana hotellissa nukuttu yö hotelliaamupalalla
- Mukavaa keskustelua opettajakollegoiden kanssa illanvietossa
- Niin kamalasti tietoa opettajan vastuuasioista, että välillä hirvitti, että uskaltaako sitä enää mennä maanantaina takaisin kouluun
- Työssäjaksamisasiaa
- Faktaa palkkauksesta
- Kamala määrä erilaisten koulujen hyvien ja vähemmän hyvien käytänteiden käsittelyä (antoisin osuus!)
- Ihanaa keskustelua ja jakamista kaikkeen työhön liittyvään liittyen

Mietin tosiaan vielä viikkoa aikaisemmin, kun viimeinen kuluton peruuttamispäivä oli, että perunko menoni, jaksanko mennä. Onneksi menin, oli aivan mahtava ja voimaannuttava kokemus. Suosittelen kaikille, jotka tänne sillä "NOPE" -hakusanalla löytävät ;)

Kouluasioista en jaksa nyt edes aloittaa, mutta sanotaan, että asiat meidän luokan ilmapiirin parantamiseen menevät suunnilleen "kaksi eteen ja kolme taakse" -menetelmällä. Jos nyt siis puhutaan ihan aikuisten väleistä vaan, lasten kanssa menee edelleen ihan hyvin.

2 kommenttia:

  1. Heips!

    Tuon tarinan perusteella innolla kohti NOPE-koulutusta. Olen useana vuonna halunnut mennä, mutta jotenkin se vaan on päässyt unohtumaan. Nyt odotan koulutusta innolla ja uskon, että siitä on paljon hyötyä. Itselläni ei vielä nimittäin montaa vuotta ole opettajan kokemusta takana. Keskusteluja ja uusia vinkkejä odotellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Toivottavasti sinulla on yhtä antoisa reissu kuin minulle :) Paljon riippuu toki vetäjistä ja muusta porukastakin, mutta meillä oli kyllä sekä hauskaa että hyödyllistä.

      Poista