Asia, mikä minua on mietityttänyt viime päivien aikana, on yllättävän käytännönläheinen. Ajattelen yleensä asioita suhteellien teoreettisesti, enkä turhia stressaa käytännön toteutusta (eikös muuten olekin hirveän hyviä ominaisuuksia opettajalle, heh heh). Nyt olen kuitenkin huomannut miettiväni ensi syksyä ja ensimmäitä kouluviikkoa hyvinkin voimakkaasti käytännöstä käsin. Mielessäni pyörii yksinkertainen kysymys: mitä ihmettä mä teen ensimmäisellä kouluviikolla? Ihan jotenkin älytöntä, että tällainen mietityttää näin paljon, mutta kyllä se mietityttää. Jos olisin lähdössä luotsaamaan yleisopetuksen luokkaa, tietäisin suunnilleen, mistä lähtisin liikkeelle. Nyt paletissa on niin monta liikkuvaa osaa, että suunnittelu on vaikeaa. Osa oppilaista tarvitsee rutiineja, tuttuja ihmisiä ja asioita ympärilleen, jotta oleminen onnistuu. Syksyllä heillä vaihtuu ihmiset ja tilat ympärillä, joten edes rutiini ja rauhallisuus pitäisi taata. Aloitanko siis hommat syksyllä niin, että ensimmäisellä tunnilla otetaan tuttu oppikirja esille ja siitä lähdetään? Toisaalta taas haastetta tuo myös se, että opetan montaa luokkatasoa, joissa opiskelee hyvin erilaisiin asioihin erityistä tukea tarvitsevia oppilaita. Kaikki oppilaat eivät myöskään pysty opiskelemaan samassa luokkatilassa keskenään, eli sekin tulee ottaa huomioon...
Onhan tässä aikaa miettiä vielä. Ja luultavastihan se menee niin, että on turha tehdä kamalasti hienoja suunnitelmia, kun oppilaiden sen hetkinen fiilis kuitenkin määrittelee sen, mitä siellä luokassa pystyy tekemään. Ensimmäinen viikko on tosiaan minun luokkani suhteen tietynlainen erikoisviikko, koska myöhemmin oppilaista osa on useissa aineissa integroituna yleisopetukseen, mistä johtuen minulla on paremmat mahdollisuudet yksilölliseen opettamiseen.
Jatkan siis pohtimista matematiikan tehtävien ja tutustumisleikkien välillä. Ja jos jollakulla on ajatuksia ensimmäiseen viikkoon liittyen, kommentoikaa! Noviisi kaipaa apua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti